Pireco Gezonde Groei

Bladschimmels slaan toe in wortelen

Creëer weerbaarheid met Herfomyc
29-07-2021

Echte meeldauw (Erysiphe heraclei) in wortelen is naar het eind van de teelt toe een veel voorkomend probleem in het gewas. Voornamelijk in niet resistente rassen kan de schimmel voor overlast zorgen. De schimmel verspreidt zich door middel van de wind en kan zich sterk uitbreiden met droog en warm weer. De sporen hebben vervolgens alleen een beetje vocht nodig om te ontkiemen. Een beetje dauw is vaak al genoeg.

De schimmel komt op het moment dat de plant voor een langere tijd abiotische stress ervaart. De plant wilt dan niet goed groeien en is op dat moment vatbaar voor de schimmel. De aantasting zie je zelden tijdens groeizaam weer. Ondanks dat vocht de schimmel laat ontkiemen is het belangrijk dat de wortelen niet te lang zonder vocht komen te zitten. Daarnaast is goede bemesting belangrijk om door te groeien.

Wortelen

Tijdens groeizaam weer zie je zelden aantasting van echte meeldauw

Echte meeldauw is te herkennen aan de wit/grijze poederachtige sporen op het loof. Na verloop van tijd sterft het loof af en kleurt het bruin. Bij een ernstige aantasting vroeg in de teelt zorgt deze aantasting voor veel verlies van opbrengst. Het slappe afgestorven loof maakt het lastig om de wortelen te oogsten met een klembandrooier. Tijdens het oogsten breekt het loof af waardoor de wortelen op het land blijven liggen.

Alternaria

Naast echte meeldauw zien we ook de aantasting van Alternaria (Alternaria dauci) toenemen. De ideale omstandigheden voor de schimmel zijn temperaturen van rond de 20 graden en een hoge luchtvochtigheid. De afgelopen dagen zijn de omstandigheden dus perfect voor de ontwikkeling van Alternaria. Bij aantasting wordt het oude loof aangetast en kan het gewas in een korte periode volledig afsterven. Wortelen die in een eerder stadium overlast hebben gehad van echte meeldauw zijn extra vatbaar.

Weerbaarheid met Herfomyc

Een sterke en vitale plant wordt minder snel aangetast door echte meeldauw. Een schimmel heeft meer moeite met het infecteren van sterke plantcellen. Plantcellen worden sterker door de opname van silicium. Het product Herfomyc bevat onder andere verschillende natuurlijke vrij opneembare silicium houdende plantextracten.

Door Herfomyc preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress in wortelgewassen. Indirect zorgt de toepassing ervoor dat echte meeldauw wegblijft uit het gewas. Herfomyc bevat ook micro- en macro-algen die de groei van de plant bevorderen.

Advies:

-3x Toepassen, interval 14 dagen.
-Dosering Herfomyc vloeibaar 10 l/ha
-Toepassing 6 uur gewas droog.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.