Pireco Gezonde Groei

Blokbespuiting om schade door de wortelvlieg in peen te voorkomen

10 l/ha Tercol om een weerbaargewas te creëren!
21-06-2021

De wortelvlieg is bij schermbloemigen, zoals peen en pastinaak, een van de grootste uitdagingen tijdens de teelt. Vanaf april tot en met november zijn er drie vluchten die voor schade aan de gewassen kunnen zorgen. Momenteel zitten we in de eerste schadeperiode die van april tot eind juli loopt. De tweede vlucht loopt van juli tot september en de laatste vanaf september tot november. Door de omschakeling van het weer worden de larven actiever en kunnen op de korte termijn gaan verpoppen.

Nadat de wortelvlieg haar eitjes bij de wortel afgezet heeft, duurt het ongeveer 8 dagen voordat de larven uit het ei komen. De nieuwe vliegen beginnen zich bijna meteen voort te planten waardoor er een nog grotere tweede populatie aan larven in het perceel ontstaat. Het monitoren van de wortelvlieg is daarom cruciaal om aan het eind van de teelt niet onverwacht tegen veel schade in het gewas aan te lopen.

Wortelen

Tercol zorgt voor een geur barrière die de wortelvlieg misleidt

Verschillend schadebeeld

Tijdens de teelt zijn er twee schadebeelden die door de larve kunnen ontstaan. Bij een jong gewas zorgt de larve voor vraatschade aan de hoofdwortel. De aantasting zorgt ervoor dat de wortel moeilijker voedingstoffen uit de bodem opnemen. Tijdens droge periodes resulteert dit in plantuitval. Schade aan het einde van de teelt zorgt voor donkere vlekken op de wortel, waardoor het product lastig verkoopbaar wordt.

Mechanisch onkruid bestrijden

Akkerbouwers die mechanisch onkruid bestrijden moeten extra oppassen voor overlast. Door te schoffelen of eggen ontstaan er beschadigingen aan de plant. De schade zorgt ervoor dat er sterke wortelgeuren vrijkomen waar de wortelvlieg op afkomt. Daarnaast komt door de grondbewerking de bovenlaag van de grond los te liggen. De eitjes worden daardoor dieper weggelegd, waardoor ze mindersnel last van zon en droogte hebben.

Geur belangrijk voor het gedrag van de wortelvlieg

De geur van schermbloemigen lokt de wortelvlieg naar het gewas toe. Het tegengestelde gebeurt juist wanneer de wortelvlieg de geur van een look-achtige (ui, knoflook) opvangt. Het gewas maskeren met een look geur zorgt ervoor dat de wortelvlieg misleid wordt en wegblijft uit het gewas. Tercol bevat een kruid uit de lookfamilie en kan met een preventieve volveldstoepassing voor die maskering zorgen.

Door Tercol preventief of op basis van waarschuwingsmodellen toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress in wortelgewassen. Indirect zorgt de toepassing ervoor dat de wortelvlieg wegblijft uit het gewas. Daarnaast worden larven die al in de grond zitten bij de wortel weggedreven, waardoor mogelijke schade afneemt en beheersbaar wordt.

Advies:

-Preventief toepassen of op basis van waarschuwingsmodellen in blokbespuiting.
-Dosering Tercol vloeibaar 10 l/ha.
-Toepassen voor regen of inregenen na toepassing zorgt voor een optimaal effect.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.

e: j.simmes@pireco.nl
T: +31 6 833 570 21

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.