Pireco Gezonde Groei

Ritnaaldschade in de nateelt aardappelen

Voorkom vraatschade met Tercol
16-07-2021

In het voorjaar hebben we een lange periode overlast gehad van ritnaalden. Voornamelijk in percelen met als voorvrucht meerjarig grasland zien we dat er na het poten schade is ontstaan aan de pootaardappel. Controleer percelen die op een risicovolle voorvrucht geteeld zijn geregeld op ritnaalden om niet aan het eind van de teelt onverwacht tegen schade aan te lopen. De eerste percelen met vraatschade in het noorden en zuiden van Nederland zijn al gevonden.

Schade einde teelt

Tijdens de teelt zijn er twee momenten dat de ritnaald voor schade zorgt. Dat is hoofdzakelijk in het voorjaar en najaar. Door Tercol als blokbespuiting toe te passen kan schade aan de nieuwe knollen voorkomen worden. Toepassen met veel water en een superuitvloeier voor een regenbui is belangrijk om in de rug bij de knollen te komen. De eerste toepassing dient twee weken voor het loofdoden uitgevoerd te worden. De vervolgtoepassing na loofdoding. Zie de afbeeldingen voor de toepassing in vroeg, midden en late teelt.
Ritnaaldschade

Ritnaalden zijn extreem vroeg terug dit jaar

Weerbaarheid

Met het preventief toepassen van Tercol in de aardappelen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress. Op indirecte wijze kan de overlast en schade door ritnaalden aan het eind van de teelt voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

-2x Preventief in de avond toepassen als blokbespuiting.
-Dosering Tercol vloeibaar 10 l/ha + superuitvloeier.
-Toepassen met minimaal 600 l water.
-Toepassing 1 regen of inregenen is nodig voor een optimaal effect.
-Toepassing 2 regen of inregenen is een must.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technische adviseur Job Simmes

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.