Pireco Gezonde Groei

Tripsdruk schiet omhoog bij warme periode

Weerbaar perceel uien met Folisec
16-07-2021

Trips is een groot probleem in zaai- en plantuien. Bij een hoge druk kunnen de insecten veel schade aan het gewas veroorzaken. De trips zuigen de buitenste cellen leeg, die vervolgens afsterven. Bij aantasting uit zich dat in grijze vlekjes die op het loof ontstaan. Leeg gezogen cellen dragen niet meer bij aan fotosynthese en daarmee de ontwikkeling van de ui. De plant kan daardoor niet optimaal groeien en sterft vervroegd af. Een groot aantal uienpercelen heeft het dit jaar lastig en staan er slecht bij. Juist bij percelen die stress ondervinden kan een aantasting voor veel schade zorgen.

Bij plaaginsecten zijn het vaak de larven die voor overlast zorgen. Bij trips is dat anders, daar maken zowel de larven als de adulten schade aan de plant. Uitgezonderd van het popstadium zorgt de trips zijn hele levenscyclus voor overlast. Tijdens de groei van de ui kunnen trips eigenlijk voortdurend voor zuigschade aan het loof zorgen. Schade wordt echter pas zichtbaar wanneer er een grote populatie aan trips in het gewas aanwezig is.

Trips uien

Percelen die stress ondervinden hebben eerder last van aantasting door trips

Beheersing populatie trips

De populatie trips neemt af door middel van een regenbui of het beregenen van het gewas. Doordat water op het loof komt spoelen de trips van de ui af en vallen ze op de grond. Daarnaast daalt de buitentemperatuur bij aanhoudende buien en daarmee wordt de levenscyclus van de trips langer. De druk aan trips neemt op deze manier wat af. Dat de tips weg zijn betekent overigens niet dat de ze volledig weg zijn. Eitjes en poppen die in de grond zitten komen bij de eerst volgende warme periode uit en dan kan de aantasting snel weer toenemen.

Warme periode gaat voor overlast zorgen

De regenachtige omstandigheden van de afgelopen weken zorgen ervoor dat trips nu geen overlast geven. Dit kan echter snel veranderen als het een periode droog en warm blijft. Trips verstoppen zich graag in de schacht van de ui. Als ze daar eenmaal zitten, dan zijn ze moeilijk om uit het gewas te krijgen. Het is daarom belangrijk om preventief een toepassing uit te voeren om de trips uit het gewas te houden. Een blokbespuiting met Folisec kan daar bij helpen.

Folisec

Het product Folisec bevat een specifieke mix aan kruiden. Een aantal daarvan zorgen voor een verhoogde weerbaarheid bij bladinsecten. Door Folisec preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress van zaaiuien. Hierdoor kan op indirecte wijze de overlast en schade door trips voorkomen en beheersbaar worden.

Advies:

-Preventief toepassen in blokbespuiting.
-Dosering Folisec vloeibaar 10 l/ha.
-Toepassen op een vochtig gewas om onder in de schacht van de ui te komen.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.