Pireco Gezonde Groei

Voorkomen van vraatschade door emelten in het voorjaar begint nu!

Creëer weerbaarheid met Tercol
12-08-2021

Emelten hebben afgelopen voorjaar voor veel overlast in verschillende gewassen gezorgd. Voornamelijk bieten, concerven, uien en graslanden hebben te maken gehad met vraatschade. Het voorjaar is voor veel teelten het meest kritieke moment dat er schade kan ontstaan. Dit doordat de gewassen dan in de begin fase van de groei zitten en heel kwetsbaar zijn voor vraatschade. In het geval van grasland is dat anders. Daar zien we het schadebeeld tijdens de hele groeifase.

Weidelangpootmug

De emelt waar we in de landbouw over het algemeen het meest last hebben is de larve van de weidelangpootmug (Tipula paludosa). De weidelangpootmug legt haar eitjes in de periode van augustus tot ongeveer half oktober. Dat doet ze het liefst in vochtig grasland. Voor veehouders en akkerbouwers, die aankomend jaar grond huren met gras als voorvrucht. Is deze fase van de teelt belangrijk. Dit omdat nu het moment is om de levenscyclus van de langpootmug te verstoren.

Verstoren van de levenscyclus belangrijk om vraatschade te voorkomen

Weerbaar gewas

De levenscyclus van de langpootmug kunnen we niet veranderen. Wel de reactie van het gewas en de gevolgen. Door Tercol preventief toe te passen ondersteun je de opbouw van het natuurlijk herstellend vermogen en de weerbaarheid bij abiotische stress. Tercol is een product ontwikkeld van verschillende geurende kruidenextracten, macro- en micro-algen. Daarnaast zorgt Tercol voor een geurbarrière bij de wortels, hierdoor kan op indirecte wijze schade en overlast door de emelt voorkomen worden.

Advies:
-2x Tercol 10 l/ha, interval 14 dagen.
-Toepassen voor regen of inregenen.

Voor technisch informatie kunt u contact opnemen met onze technisch adviseur Job Simmes.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.