Pireco Gezonde Groei

Weersomstandigheden zorgen voor toename trips in kool

Voorkom vraatschade met Folisec
12-08-2021

Aantasting van trips (Thrips tabaci) in kool kan oogstverlies tot gevolg hebben. Trips veroorzaakt celwoekeringen en verkurkingen als reactie op de zuigschade. De aantasting ziet er ruw uit en voelt aan als schuurpapier. Als dit in grote mate aanwezig is wordt de kool onverkoopbaar. Kwaliteitsverlies bij een kleine aantasting is op te lossen met opschonen van de kool. Tijdens het opschonen van de kool worden de buitenste bladeren verwijderd. De extra arbeid dat het met zich meebrengt en het verlies van opbrengst zorgt voor veel schade.

Sluitkool

Een zwak koolgewas is vatbaarder voor trips

Hogere temperatuur versnelt de populatie van trips

De meeste gevolgschade ontstaat in de maanden augustus, september en oktober. Temperatuur en vocht neemt toe waardoor de omstandigheden voor de ontwikkeling van trips optimaal zijn. Daarnaast worden op verschillende plekken graanpercelen geoogst. Dat zorgt ervoor dat de trips naar andere percelen, zoals kool, trekken. De voortplanting gebeurt voor het grootste gedeelte ongeslachtelijk. In totaal leggen trips ongeveer 70-100 eitjes in hun leven. De trips heeft een zeer korte ontwikkelingsduur, afhankelijk van het weer tot ongeveer 3 weken.

Monitoren op trips

Het is belangrijk om de koolpercelen regelmatig te monitoren op de aanwezigheid van de trips. Zeker in gewassen die in een eerdere fase van de groei overlast hebben gehad van abiotische stress. Zwakke gewassen zijn vatbaarder voor aantasting door plaag insecten zoals trips. Ondersteuning van het gewas is noodzakelijk om periodes van abiotische stress goed door te komen. Daarnaast is een goed groeiend gewas is minder vatbaar voor ziekten en plagen.

Folisec biedt de noodzakelijke ondersteuning van koolgewassen, zowel in het onaantrekkelijk maken van het gewas voor de vestiging en populatie van trips als het bevorderen van de groei van het gewas. Folisec bestaat uit een uitgebalanceerde mix van kruiden met toevoeging van algen en zeewieren. De combinatie van meerdere kruiden met algen en zeewieren voorzien de kool van de nodige stoffen die een plant nodig heeft in perioden van abiotische stress.

Advies:

-Toepassen vanaf koolvorming.
-Dosering Folisec vloeibaar 10 l/ha.
-Interval 10 dagen.

Voor technische informatie kunt u contact opnemen met Willem Piet.

Schrijf u nu in voor de Pireco Kennis Update
Regelmatig versturen wij onze Kennisupdate. Deze staat vol met actuele informatie, proeven en ervaringen. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Schrijf u dan nu in!
We respect your privacy.